Netanjahu u Rusiji zbog Irana i izbora

0

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na sastanku u Sočiju da je Iran u poslednjim nedeljama dramatično pojačao svoju agresiju protiv Izraela.

Netanjahu je govorio o vojnoj koordinaciji izmedju Moskve i Jerusalima i izraelskim naporima da spreči učvršćivanje Teherana u susednoj Siriji.

“Bezbednosna koordinacija izmedju nas je uvek važna, ali je posebno važna u ovo vreme jer je prošlog meseca došlo do naglog povećanja broja iranskih pokušaja da se napadne Izrael iz Sirije i da se postave precizne rakete protiv nas”, rekao je Netanjahu.

Premijer Izraela je ocenio da je to pretnja koja se ne može tolerisati iz perspektive njegove zemlje koja deluje protiv nje.

Netanjahu je otputovao u Rusiju manje od nedelju dana pre parlamentarnih izbora u Izraelu 17. septembra i hvalio bilateralne odnose s Rusjom, ocenivši da nikada nisu bili bolji.

Kao razloge za to naveo je da više od milion ljudi koji govore ruski živi u Izraelu i da oni grade “ljudski most” izmedju dve zemlje, kao i “direktne odnose” izmedju njega i Putina.

Izraelski glasači poreklom iz bivšeg Sovjetskog Saveza su jedna od glavnih ciljnih grupa Netanjahuovog konzervativnog Likuda u izbornoj kampanji i pokušaju da se oslabi jedan od glavnih političkih rivala, lider nacionalističke partije Izrael naš dom (Israel bejtenu) Avigdor Liberman rodom iz Moldavije.

Putin je govoreći pre Netanjahua istakao posvećenost bezbednosti Izraela.

On nije pominjao bliskost odnosa sa Netanjahuom ali je, kako su intepretirali mnogi posmatrači, nagovestio koga bi voleo da vidi kao pobednika izraelskih izbora.

“Rusija brine mnogo o tome ko će biti izabran u Kneset (izraelski parlament) i ja se nadam da će ko god udje u Kneset nastaviti bilateralne veze izmedju zemalja i da će unaprediti naše odnose”, rekao je Putin.