Tramp: Ubijen lider Al Kaide

0

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da su američke snage tokom protivterorističke operacije u Jemenu ubile lidera Al Kaide na Arapskom poluostrvu. Tramp je rekao da su snage Al Kaide počinile strašne zločine protiv civila u Jemenu i htele da izvedu napade protiv američkih snaga.
-Njegova smrt je još jedan korak unazad za Al Kaidu na Arapskom poluostrvu i približava nas eliminisanju pretnji po našu nacionalnu bezbednost, rekao je Tramp.
Predsednik SAD nije naveo kada je lider Al Kaide Kasim al Raimi ubijen. Ubijeni lider džihadista povezan je sa nizom napada na interese zapadnih zemalja od 2000. godine. Raimi je preuzeo ulogu lidera 2015, nakon što je njegov prethodnik ubijen u napadu američkog drona.
Al kaida na Arapskom poluostrvu osnovana je 2009. od dva ogranka Al kaide u Jemenu i Saudijskoj Arabiji, sa ciljem svrgavanja Vlade Jemena koju podržavaju SAD i eliminisanja uticaja Zapada u regionu. Većinu napada ova grupa je izvršila u Jemenu, gde je iskoristila nestabilnu političku situaciju koja traje već nekoliko godina.
Glasine o smrti Raimija počele su da se šire krajem januara, a 2. februara je objavljen audio-snimak sa Raimijevim glasom u kojem on tvrdi da je grupa odgovorna za pucnjavu koja se dogodila u mornaričkoj bazi u Floridi. Pucnjava u Floridi dogodila se u decembru i poruka je mogla biti ranije snimljena. Iz Bele kuće je sada potvrđeno da je Raimi ubijen, ali ne i kada se to desilo.