Tramp: Uništićemo tursku eknomiju

0

Iako je juče “blagoslovio” tursku akciju protiv Kurda na severu Sirije, predsednik SAD Donald Tramp opet je zapretio uništenjem turske ekonomije.

“Kao što sam i ranije govorio, ako Turska učini išta što ja, u svojoj ogromnoj i neprevaziđenoj mudrosti, smatram nedozvoljenim, ja ću potuno uništiti i razoriti tursku ekonomiju (već sam to radio)”, naveo je Tramp na Tviteru.

Prema njegovim rečima, Turci, Evropljani i drugi moraju voditi računa o zarobljenim džihadistima i njihovim porodicama. “SAD su učinile više nego što je iko mogao očekivati, uključujući i zauzimanje 100 odsto kalifata Islamske države. Sada je vreme da drugi u regionu, a neki su veoma bogati, štite sopstvenu teritoriju”, napisao je predsednik SAD.

On je upozorio Tursku da ne pokušava da iskoristi njegovu odluku o povlačenja trupa. Prošle godine su SAD su duplirale carine na pojedine turske proizvode, poput čelika i aluminijuma, zbog čega je turska lira pala za 20 odsto. Tramp je prošlog decembra najavio “potpuno” i “ubrzano” povlačenje američkih snaga iz Sirije, ali je odustao od te odluke pošto je izazvala žestoke kritike u Vašingtonu koje su kulminirale ostavkom ministra odbrane Džejmsa Matisa.”SAD je trebalo da ostanu u Siriji 30 dana, a to je bilo pre mnogo godina.

Ostali smo i ulazili sve dublje i dublje u bitku bez cilja na pomolu”, napisao je Tramp u seriji poruka na “Tviteru”. On je dodao da je Amerika brzo porazila islamski “kalifat” i zarobila hiljade boraca “Islamske države”, uglavnom iz Evrope. “Ali Evropa nije željela da ih uzme nazad, rekli su da SAD treba da ih zadrže! Ja sam rekao `Ne, učinili smo vam veliku uslugu, a sada tražite da ih zadržimo u američkim zatvorima po ogromnoj ceni. Vi treba da im sudite`”, naglasio je američki predsednik.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime