Video produkcija Islamske države – na Kosovu

0

Četvorica Albanaca, Beko Idrizi, Bekim Fidani, Iljber Bela i Faton Ivaja, koji se bore za Islamsku državu pobegli su iz zatvora na istoku Sirije i ponovo su aktivni, što se može videti na nekoliko video snimaka objavljenih prošlog meseca.

Kako je objavila prištinska Gazeta ekspres, video snimci su titlovani i na albanskom jeziku i na njima se vidi ubijeni vođa Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi. Na jednom od snimaka Albanac Faton Ivaja prikazan je sa teškim naoružanjem. Na snimcima se poziva na žrtvovanje na Božjem putu, a Isis šalje preteće poruke Sjedinjenim Američkim Državama.

Gazeta ekspres piše i da se ovi video snimci montiraju na Kosovu, tvrdeći da su tu informaciju “potvrdili izvori unutar bezbednosnih službi”. List navodi i da se video poruke islamista snimaju “negde na granici između Turske i Sirije”.

-Značajan broj pripadnika ID turske vlasti nisu zarobile i pridružile su se terorističkim grupama u aktivnostima koje su diskretnije, prisutne na kurdskom i sirijskom teritoriju, kaže Bedri Eljezi iz kosovskog Instituta za međunarodne studije (IMS). – Situacija u Siriji navodi nas na razmišljanje o opasnosti ako se oni vrate na Balkan, jer smo imali priliku da vidimo kako su neke izbeglice otišle u Englesku, a pripadnici Isis mogu da uđu na Kosovo i predstavljaju opasnost. –

Jedan stručnjak za bezbednost ukazao je na potrebu da bezbednosne institucije na Kosovu rade više na identifikaciji onih koji objavljuju video snimke.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime