Turski koreni Borisa Džonsona

0

Novi britanski premijer Boris Džonson potiče iz sela Kalfat u Anadoliji, u Turskoj, tvrde meštani ovog sela, sto kilometara udaljenog od Ankare.

Oni kažu da je za njih britanski premijer “Turčin iz Kalfata” I podsećaju da na nadgrobnim spomenicima na periferiji sela mnoga prezimena imaju reč “sari” u korenu I da se ona odnosi na Turke sa svetlijim tenom ili bojom kose. Takođe, tvrde da postoji nekoliko spomenika direktnih predaka Borisa Džonsona.

O turskim korenima Borisa Džonsona javnost je saznala u vreme kada je postao gradonačelnik Londona. Tada se tvrdilo da je njegov navodni predak Hadži Ahmet Riza Efendi, trgovac koji se iz Kalfata preselio u Istanbul, krajem 19. veka.

Njegov sin Ali Kemal, Džonsonov pradeda, rođen je u Istanbulu I imao je životni put sličan svom praunuku – bio je novinar, diplomata i ministar u vladi poslednjeg sultana. Školovao se u Evropi a u Londonu se oženio sa Vinifred Brun, koja je bila englesko-švajcarskog porekla, sa kojom je dobio Osmana Vilfreda Kemala, Borisovog dedu, koji je preuzeo prezime svoje bake – Džonson.

On je 1940. godine dobio sina Stenlija, koji je Borisov otac. Ovu biografiju je danas objavilo nekoliko turskih medija I agencija.