U Nju Delhiji 20 poginulih u uličnim sukobima

0

U dvodnevnim sukobima hinduističkih i muslimanskih grupa na ulicama Nju Delhija poginulo je 19 ljudi, a 200 njih je povređeno, od kojih je 15 u kritičnom stanju.
U Nju Delhiju je danas mirno, a vatrogasne ekipe nastoje da saniraju štetu koju su prouzrokovali ulični sukobi. Demonstracije i sukobi su započeli zbog novog zakona o državljanstvu u Indiji, usvojenog u parlamentu 11 . decembra prošle godine. Taj zakon omogućava da nemuslimanske izbeglice iz susednih zemalja dobiju državljanstvo. Kritičari zakona navode da Modijeva vlada na taj način pokušava da približi Indiju hinduističkoj državi, zadajući veliki udarac sekularnoj demokratiji. Ministar Arvind Kejrival pozvao je danas vojsku da kontroliše stanje, jer je , kako je rekao, policija nemoćna. On traži da se uvede policijski sat u severoistočnom delu Nju Delhija.
Policija je suzbijala sukobe suzavcem, dimnim bombama i gumenim mecima, a demonstranti i sukobljene grupe koristili kamenice, mačete i oružje i palili gume i barikade. Nasilje u nekoliko dijelova Nju Delhija izmaklo je kontroli u ponedjeljak, 24. februara. Interventna policija patrolira ulicama glavnog grada Indije.