U Pekingu najveća Pikasova izložba

0

U Pekingu je danas otvorena najveća izložba u Kini posvećena španskom umetniku Pablu Pikasu pod nazivom “Pikaso, rođenje genija”.

Na izložbi je prikazano više od 100 dela umetnika, među kojima slike, skulpture i crteži kao i ogromne fotografije samog Pikasa, izjavio je predstavnik pariskog

Nacionalnog muzeja o Pikasu Loran Le Bon, čije je kulturno zdanje pozajmilo Kini dela čuvenog umjetnika.

Uprava pariskog muzeja je prenela Pikasova dela u Peking u sedam aviona. Ukupna vrednost tih dela iznosi oko 800 miliona eura.

Prva izložba o Pikasu u Kini bila je 1983. godine za vreme posete tadašnjeg francuskog predsednika Fransoa Miterana. Tada su izložena 33 dela španskog umjetnika.

Izložba ovog puta nudi dela koje je umetnik napravio tokom svojih poslednjih 30 godina u cilju prikazivanja razvoja genija.

Le Bon je rekao da je izložen “Plavi autoportret” koji praktično nikada nije pozajmljen i dodao da je dobar deo izložbe posvećen plavom periodu umetnika (1901-1904).

“Umetnost, to je kao kineski jezik, uči se”, rekao je Pikaso jednom prilikom kada su mu rekli da je njegovo avangardno slikarstvo “kao kineski”.
Izložba u pekinškom Muzeju savremene umetnosti trajaće do 1. septembra.

Pablo Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umetnik – slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. veku, koji je proveo polovinu svog života u Francuskoj. On je uz Žorža

Braka, jedan od osnivača kubizma.

Smatra se jednim od najvećih i najplodnijih slikara svih vremena.

Pikasove najpoznatije slike su pored monumentalne “Gernike” (1937) i dela “Devojke iz Avinjona” (1907), platna koji se smatraju prvim kubističkim delom, kao i “Dete sa golubicom u rukama” (1901), “Porodica akrobata” (1905), “Akt” (1910), “Žena sa gitarom (1911-1912), “Violina” (1914) i “Ogledalo” (1932).