U Tirani o „malom šengenu“

0

U Tirani danas počinje treći sastanak o takozvanom „malom šengenu“ – inicijativi o uspostavljanju slobodnog kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala između Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev pokušaće da se dogovore o mehanizmima za implementaciju slobode kretanja u ovom regionu.
Održavanje skupa prethodno je bilo planirano u Draču. Zbog razornog zemljotresa koji je pogodio ovaj grad odlučeno je da to ipak bude Tirana.
Očekuje se da zvaničnici tri zemlje obiđu Drač i razmatraju pružanje pomoći u vanrednim situacijama, klimatske promene i zaštitu životne sredine.
Pored ovih tema, na skupu u Tirani očekuje se presek stanja i jačanje implementacije mera za brži protok ljudi, robe, usluga i kapitala.

Predsednik Kosova Hašim Tači odbio je poziv domaćina ovog sastanka, albanskog premijera Edija Rame.
Tači je u postu na Fejsbuku naveo neke od razloga zbog kojih Kosovo ne učestvuje na stastanku i pored poziva.
„Srbija je počinila genocid nad građanima Kosova i danas ne samo da negira počinjene zločine, već i dalje negira postojanje naše države. U takvoj situaciji, pozivi i inicijative za regionalnu saradnju potpuno su besmisleni. Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju državu Kosovo“, istakao je, između ostalog,Tači.

Na prošlom skupu u Ohridu, postignut je dogovor kojim se započinje realizacija inicijative, sa ciljem da se unapredi investicioni ambijent u zemljama koje su uključene u inicijativu.

Predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije tada su dogovorili niz mera usmerenih na slobodan protok robe, kapitala, ljudi i usluga između zemalja članica Inicijative.

Između ostalog dogovoreno je 24-satno radno vreme svih inspekcijskih službi, brži tranzit robe, zatim da se omogući putovanje u ove tri zemlje samo sa ličnim kartama, te da se radne dozvole priznaju u sve tri zemlje, kao i diplome.

Inicijativa je od početka otvorena i za druga tržišta regiona, ali neka od njih imaju rezerve. Iz Prištine je poručeno da neće prisustvovati samitu u Tirani, a na prethodnom susretu predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore izjavili su da nemaju definisan ili pozitivan stav o inicijativi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić kazao je da nije nemoguće da na sastanku u Tirani učestvuje i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Juče je ispred hotela u Tirani gde se održava samit održan protest i postavljen je plakat protiv dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića.