U Zagrebu ukradeno 200 kilograma kokaina

U Zagrebu ukradeno 200 kilograma kokaina

Na području Zagreba u proleće ove godine jednom od balkanskih narkoklanova ukradeno je oko 200 kilograma kokaina. Taj klan je posebno poznat po brutalnim likvidacijama, piše Jutarnji list. Kokain se nalazio u jednome skladištu na širem području glavnoga grada Hrvatske, a droga je bila u tajnom tranzitu, odnosno s istoka je skrivena ušla u Hrvatsku i bila namenjena za tržište zemalja zapadne Evrope.

Krađa kokaina velike vrednosti, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, rezultirala je vrlo brzom i agresivnom reakcijom narkoklana, koji je u Hrvatsku poslao svoje ljude kako bi utvrdio ko mu je drogu ukrao i pokušao vratiti pošiljku i “kazniti” krivce.

Ta “istraga” narkokartela navodno je već rezultirala s nekoliko kaznenih dela počinjenih na području Hrvatske. Navodno je počinjena jedna otmica i premlaćivanje osobe koju su smatrali odgovornom za nestanak droge, ali i pokušaj otmice saradnika te osobe, kao i nasilni pokušaj povrata dela otete droge.

Premda Jutarnji list tvrdi da je na više načina pokušao proveriti zna li policija za nestanak kokaina, nije uspeo dobiti nikakvu konkretnu informaciju. Međutim, iz niza akcija koje su pojedini elitni delovi kriminalističke policije poslednjih pola godine sprovodili, čini se da je policija itekako upućena u ovaj događaj.

Naime, u jednoj od policijskih akcija koje su u proteklih šest meseci sprovođene širom Hrvatske protiv međunarodnih trgovaca kokainom detektovana je, uz ostalo, upravo osoba za koju narkoklan sumnja da mu je ukrala drogu.

Što je još važnije, ta krađa kokaina daje mogući novi kontekst čitavom nizu hapšenja “opasnih momaka” iz balkanskoga podzemlja koji su se u proteklih pola godine počeli pod lažnim identitetima “slivati” u Hrvatsku, a koje bi zatim policija, u naizgled nepovezanim akcijama, hapsila zbog droge i oružja, piše Jutarnji.

Naime, postoji sumnja da je neke od tih osoba u Hrvatsku “po zadatku” poslao narkoklan, upravo kako bi se osvetili zbog nestanka droge ili je pak pokušali pronaći i vratiti vlasniku, piše Jutarnji list.