Hapšenja zbog bombaškog napada u Istanbulu

Hapšenja zbog bombaškog napada u Istanbulu

Uhapšena je osoba za koju se sumnja ostavila bombu na šetalištu u Istanbulu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu, prenosi Anadolija. Odgovornost za napad on je prebacio na Radničku partiju Kurdistana (PKK) i na njenu ekspozituru u Siriji. Najmanje šest osoba je poginulo u eksploziji, a 81 je povređena. Među povređenima i državljanka Srbije.


Turski mediji objavili su fotografiju žene za koju se sumnja da je umešana u bombaški napad u centru u Istanbula, u kome je poginulo šestoro ljudi, a 81 osoba povređena.


Od 42 hospitalizovana pacijenta petoro je i dalje na intenzivnoj nezi, od kojih je dvoje u teškom stanju.


Tokom noći turski šef policije Sulejman Sojlu je, prema pisanju Anadolije, objavio da je uhapšena osoba za koju se sumnja da je postavila bombu, ali nije naveo kog je pola.


Iako nije otkrio identitet osumnjičenog, ministar policije je rekao da je privedeno još 21 lice koje se dovodi u vezu sa eksplozijom i potvrdio da prvi nalazi istrage upućuju na Radničku partiju Kurdistana (PKK) i na njenu ekspozituru u Siriji PID.


Sojlu je rekao da je naređenje za napad na istanbulsku aveniju Istiklal izdato u Kobaniju, gradu na severu Sirije, gde su turske snage poslednjih godina izvodile operacije protiv milicije sirijskih Kurda IPG.


“Smatramo da je instrukcija za napad stigla iz Kobanija”, rekao je Sojlu, i naveo da je bombaš prošao kroz Afrin, još jedan region na severu Sirije.


U TV vestima prikazani su snimci jedne osobe, po svemu sudeći žene, koja ostavlja paket sa bombom ispod uzdignute cvetne leje u aveniji Istiklal, popularnom turističkom odredištu.


Pedesetak ljudi je otpušteno iz bolnice nakon jučerašnjeg napada, ali postoji zabrinutost da bi Turska mogla biti meta drugih bombaških napada, kao i 2015. i 2017. godine kada je izvedena serija sličnih terorističkih akcija.


Istanbul je u prošlosti bio na meti kurdskih ekstremista, pripadnika levičarskih organizacija.