Ubijeno 15 policajaca u Dagestanu

Ubijeno 15 policajaca u Dagestanu

Najmanje 15 policaja je stradalo u jučerašnjim terorističkim napadima u Derbentu i Mahačkali, u južnom ruskom regionu Dagestanu, saopštio je guverner Sergej Melikov. Šest naoruženih napadača su ubijena, izvestio je Nacionalni antiteroristički komitet.

Napadači su pucali na sinagogu i crkvu u Derbentu, kao i na pravoslavnu crkvu i dve policijske stanice u Mahačkali, nakon čega je u tim gradovima uveden je režim protivterorističke operacije.

“Više od 15 policajaca su žrtve terorističkog napada”, naveo je Melikov, istakavši da je u napadima stradalo i više civila, među kojima i pravoslavni sveštenik.


Prema podacima republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova, 16 osoba je prebačeno u bolnicu u Mahačkali – 13 ranjenih policajaca i tri civila.


U Dagestanu je od danas proglašena trodnevna žalost.

Dagestan, jedan od najsiromašnijih delova Rusije, je pretežno muslimanska republika.


Između 2007. i 2017. godine, džihadistička organizacija pod nazivom Emirat Kavkaz, a kasnije i Islamski Emirat Kavkaza, izvela je napade u Dagestanu i susednim ruskim republikama Čečeniji, Ingušetiji i Kabardino-Balkariji.


Nakon napada na dvoranu Krokus siti u blizini Moskve u martu, vlasti su ukazale krivicu na Ukrajinu i Zapad, iako je odgovornost prihvatila organizacija Islamska država.


Tadašnji predsednik Vladimir Putin je insistirao da „Rusija ne može biti meta terorističkih napada islamskih fundamentalista“ jer „demonstrira jedinstven primer međuverskog sklada i međuverskog i međuetničkog jedinstva“.


Pa ipak, pre tri meseca ruska domaća bezbednosna služba, FSB, izvestila je da je osujetila zaveru IS za napad na moskovsku sinagogu.


Od potpune invazije Rusije na Ukrajinu, Rusi su ubeđivani da su njihovi glavni protivnici Ukrajina i „kolektivni Zapad“. To je poruka koju ruske vlasti nerado menjaju kako bi izbegle sumnje u javnosti u vezi sa zvaničnim narativom.