Ugovor o prevozu ukrajinskog žita

Ugovor o prevozu ukrajinskog žita

Rusija i Ukrajina će u Istanbulu potpisati ugovor o izvozu žitarica, saopštio je kabinet turskog predsednika Erdogana. Potpisivanju će, pored predstavnika Rusije i Ukrajine prisustvovati i šef UN Antonio Guteres, kao i Erdogan.

Ugovor treba omogućiti izvoz ukrajinskih žitarica koje leže na skladištima zbog blokade crnomorskih luka i olakšati izvoz ruskih žitarica i veštačkog đubriva.

Ugovor bi trebalo da omogući korišćenje crnomorskih luka i uspostavi sigurne rute za prevoz žita.

Predviđen je pregled trgovačkih brodova koji bi najverovatnije bio poveren Turskoj kako bi se osiguralo da brodovi koji idu u Odesu po žitarice ne bi dovozili oružje. Planira se i uspostavljanje koordinacionog tela u Istanbulu u kojem bi učestvovali i stručnjaci UN.

Ukrajinske crnomorske luke, donedavno glavne tačke za izvoz poljoprivrednih proizvoda, blokirane su otkako je Rusija u i pokrenula invaziju na Ukrajinu. Dve zemlje su veliki izvoznici žita na globalna tržišta. Rusija je također veliki proizvođač veštačkog đubriva, a Ukrajina ulja.

Potpisivanje ugovora između Ukrajine i Rusije trebalo bi brzo da smanji cene koje naglo rastu zadnjih meseci. Prehrambena kriza kao posledica toga preti glađu nizu zemalja, najviše u Africi južno od Sahare, ali i Libanu i Egiptu.