Kina protiv mešanja stranaca u Hong Kong i Makao

0

“Kina nikada neće dozvoliti da se strane snage mešaju u njene regione Hong Kong i Makao, izjavio je kineski predsednik Si Đinping na ceremoniji na kojoj je obeleženo 20 godina predaje Makaoa pod kinesku vlast. Đinping je pohvalio ovu bivšu portugalsku koloniju za patriotizam i lojalnost, ali nije direktno govorio o šestomesečnim antivladinim protestima u obližnjoj bivšoj britanskoj koloniji Hong Kong.

“Moram da naglasim da su od povratka Hong Konga i Makaoa u matičnu državu rešavanje pitanja u ovim posebnim administrativnim regionima u potpunosti kineski unutrašnji poslovi i tu nemaju šta da traže strane snage. Nećemo dozvoliti mešanje bilo koje strane snage”, istakao je Đinping.
Makao je vraćen pod kinesku vlast 20. decembra 1999. godine pod formulom “jedna zemlja, dva sistema”, s ciljem osiguranja visokog stepena autonomije prema kojem je uređen i Hong Kong.

Demonstranti u Hong Kongu smatraju da Peking urušava njihovu slobodu. Peking negira ove optužbe i u više navrata su okrivljeni SAD i Velika Britanija da izazivaju probleme u Hong Kongu.