Uhapšen čovek koji je počeo rat u Ukrajini

Uhapšen čovek koji je počeo rat u Ukrajini

Danas je uhapšen Igor Girkin, poznatiji kao Igor Strelkov, bivši ministar odbrane Donjecke narodne republike. Njegova supruga potvrdila je pritvaranje. Prema njenim rečima, radnici Istražnog odbora stigli su oko 11.30 sati i odveli njenog supruga u nepoznatom smeru.

Prema rečima njegove supruge, Strelkov je optužen prema članu 282. Kaznenog zakona Ruske Federacije (ekstremizam). Igor Strelkov, u aprilu je 2014. zauzeo istočni ukrajinski grad Slovjansk sa grupom neregularnih trupa i kasnije postao ministar odbrane otcepljenog Donbasa.

On je kasnije postao kritičar ruske invazije na Ukrajinu.

Sud u Holandiji je prošle godine osudi Strelkova za obaranje aviona Malezija erlajns 2014. godine, u kojem je poginulo svih 298 putnika i članova posade. Avion je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Strelkov, bivši agent FSB-a i desničarski nacionalista, bio je u samom centru zbivanja u Ukrajini. On je sa grupom naoružanih ljudi stigao na Кrim, gde su, prema njegovom priznanju, preteći oružjem naterali lokalne predstavnike da glasaju za referendum o otcepljenju.

Posle referenduma je napustio Кrim, ali je ubrzo ponovo ušao u Ukrajinu, ovoga puta u Donjecku oblast, ponovo sa grupom naoružanih ljudi. Njegov tim je zauzeo upravne zgrade u Slavjanskoj i najavio stvaranje DNR.

Ukrajinske vlasti su nudile sto hiljada dolara za pomoć u hapšenju Strelkova.

On je bio i pod istragom Kremlja zbog „diskreditacije ruske vojske“. Bio je strogi kritičar načina kojim se upravlja ruskom invazijom na Ukrajinu.