Vučević. „Priština se naoružava“

Vučević. „Priština se naoružava“

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da Priština naoružava kosovske bezbednosne snage moćnim sistemima da ih transformiše u vojsku Kosova, što je najflagrantnije kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovskog sporazuma. „Osim dronova, kao donaciju Turske, dobili su i druge sisteme – haubice, mini-bacače, veoma moćan protivoklopni sistem, ofanzivne sisteme. Oni šalju svoje oficire i podoficire na obuku u različite zemlje iz NATO pakta, imaju i zajedničke vežbe“, rekao je Vučević za „TV Prva“.


Vučević je istakao da je očuvanje mira i stabilnosti nacionalni interes Srbije.


„Pažljivo pratimo šta se dešava u našem dvorištu i šta može da zapali celu kuću”, naglasio je Vučević, navodeći da se oružje Prištine ne može porediti sa vojnim potencijalom Vojske Srbije (VS), ali su to jasni pokazatelji da oni imaju strategiju da razvijaju svoju vojsku na Kosovu.


Imajući to na umu, on je rekao da Srbija mora da uspostavi svoje operativne planove, da dalje obučava oružane snage i instalira sisteme vojne opreme koji odgovaraju potencijalnoj pretnji.


On je istakao da ponašanje Prištine predstavlja bezbednosni rizik za našu zemlju, da „nema spavanja i potcenjivanja”.