Uhapšene stotine kriminalaca preko – aplikacije FBI

0

Nekoliko stotina ljudi uhapšeno je širom sveta u međunarodnoj policijskoj operaciji protiv organizovanog kriminala pomoću aplikacije koju je dizajnirao FBI, saopštila je u australijska policija.

Od 2018. Australija, Novi Zeland i FBI koriste šifrovanu aplikaciju ANOM za praćenje organizovanog kriminala. Operacija je omogućena zahvaljujući dešifrovanju kodirane komunikacije između kriminalaca.

To je dovelo do hapšenja trgovaca drogom u 18 zemalja širom Azije, Severne i Južne Amerike, Evrope i Bliskog Istoka.

Policijska akcija pokrenuta je u nekoliko zemalja koje su tokom tri godine koordinarno radile na dekodiranju šifrovane komunikacije kriminalnih mreža, navela je australijska policija, piše BBC.

Dodaje se da su samo u Australiji uhapšene 224 osobe, dok je nekoliko stotina uhapšeno u drugim zemalja. Australijski premijer Skot Morison nazvao je operaciju “prekretnicom” koja je globalno pogodila kriminalne bande.

Australijska policija nije navela o kojim zemljama je tačno reč, dok je tokom dana predviđena konferencija za novinare zvaničnika američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i Evropske policijske službe (Evropol).

Policija u Australiji navela je da je u nekoliko zemalja u Evropi, SAD, Australiji i Novom Zelandu dešifrovana aplikacija ANOM koju su koristile kriminalne mreže u celom svetu za komunikaciju.

Tako su otkrivene aktivnosti članova mafije, azijskih kriminalnih organizacija, kao i šverc droge, pranje novca i planovi o ubistvima.