Ukinut roming na Zapadnom Balkanu

0

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od danas je ukinut. Cene rominga u Grčkoj od danas niže od 50 do 99 odsto. Potrošnja minuta, poruka i gigabajta od danas se u celoj zoni Zapadnog Balkana obračunava isto kao u nacionalnom saobraćaju. Prvo potrošite ono što imate u paketu, a posle toga vam se naplaćuje po cenama koje važe u nacionalnom saobraćaju, kao da ste u Srbiji, navode mediji u Beogradu.


Nešto drugačija situacija je sa internetom, gde će se određena količina trošiti bez nadoknade, preko toga će operater imati pravo da naplati neke usluge prenosa podataka, ali opet po cenama u nacionalnom saobraćaju.


Ukidanje rominga se, kada je reč o prenosu podataka, odnosi na fair usage, odnosno umerenu potrošnju. Takav dogovor imaju i operateri u Evropskoj uniji.


Preporuka je da se korisnici, pre nego što pođu na put, bolje upoznaju sa svojim paketom, odnosno sadržajem paketa i tarifom, da bi se izbegla iznenađenja.


Od danas će cene telefoniranja u romingu sa Grčkom za građane Srbije biti niže od 50 do 90 odsto, što je zasluga naših operatora, izjavila je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.


Prema tabeli koju je objavilo Ministarstvo, Telenor je cenu odlaznih poziva iz Grčke snizio sa 109,9 dinara na 49,9 dinara, dolazni pozivi su sniženi sa 44,9 na 11,9 dinara, SMS popruke sa 27,9 na 5,9 dinara a prenos podataka sa 920 dinara po megabajtu na samo 1 dinar.


Odlazni i dolazni pozivi prilikom boravka u Grčkoj u mobilnoj mreži A1 su sniženi sa 99 na 49 dinara, SMS poruke umesto 29 dinara sada koštaju 14,9 dinara, a megabajt prenosa podataka je snižen sa 1.013,8 dinara na 92 dinara, a od 9. jula biće 1 dinar.


Telekom Srbija je pojeftinio odlazne pozive iz Grčke sa 102 dinara na 19,06 dinara, dolazne pozive sa 36 na 3,58 dinara, SMS poruke sada umesto 24 dinara koštaju samo 4 dinara, a prenos podataka umesto pređašnjih 600 dinara sada koštaju samo 1 dinar.