Boginje odnele 50 života

0

Od epidemije boginja u Samoi, maloj ostrvskoj zemlji na pacifiku za dve nedelje umrlo je 53 inficiranih, od toga 48 dece. Vlada je saopštila da je evidentirano 3.700 slučajeva ove zaraze na ostrvu , na kojem živi 200 hiljada stanovnika. Saopšteno je da je vakcinisano svega 31 odsto populacije. Vakcinacija je u ovoj zemlji obustavljena zbog kampanje u medijima.
Zbog epidemije su zatvorene škole, odloženi ispiti. Ako se stanje pogorša biće prekinuta i bogosluženja u hrišćanskim crkvama. Zabranjena su javna okupljanja i putovanja.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je novinarima da njena vlada šalje dodatne vakcine i desetine medicinskih radnika u Samou kako bi pomogli u suzbijanju epidemije.

Vlada Samoe je objavila da su boginje preneli ragbi igrači koji su se vratili sa Novog Zelanda.

Broj obolelih od boginja raste širom sveta, čak i u bogatim zemljama kao što su Nemačka i Sjedinjene Države, pošto roditelji izbegavaju imunizaciju iz filozofskih ili religijskih razloga, ili zbog straha da bi takve vakcine mogle prouzrokovati autizam. Takav strah se širi na društvenim mrežama, a lekari ga opovrgavaju tvrdeći da nema opasnosti od vakcinacije.
U mnogim zemljama, zbog siromaštva ili lošeg planiranja, nivo imunizacije nije zadovoljavajući.
Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da je broj obolelih u prva tri meseca ove godine porastao za 300 odsto.
Epidemije boginja su ove godine zabeležene u Kongu, Madagaskaru i Ukrajini.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime