Ukrajina najavljuje diverzije u Rusiji

Ukrajina najavljuje diverzije u Rusiji

Šef ukrajinske službe bezbednosti general-major Vasilij Maljuk izjavio je da će ukrajinski specijalci naredne godine pojačati obaveštajne operacije i izvoditi diverzantske napade doboku u ruskoj teritoriji, kako bi rat približile Kremlju. On je naveo da te operacije treba da šokiraju neprijatelja i da pripremaju velika iznenađenja Rusima. Kako je rekao, slede udari koji će pogađati neprijatelja preko granice.

Ukrajinci koriste reč “pamuk” kako bi opisali eksplozije u Rusiji i na okupiranim područjima Ukrajine koje su organizovale ukrajinske specijalne službe. Došlo je od ruskih medija koji sve veći broj takvih incidenata opisuju rečju hlopok, što na ruskom znači i “eksplozija” i “pamuk”.

Ovakve akcije podižu ukrajinski moral i takođe štete ruskim ratnim sposobnostima.

Jedno područje njihovog fokusa biće Krim i Crno more. Maljuk tvrdi da njegov ljubimac dron Sea Baby, koji se na ukrajinskom zove maljuk, što znači “mali”. Dron nosi oko 850 kilograma eksploziva i sposoban je delovati u olujnim uslovima, što ga čini teškim za otkrivanje.

– Uz pomoć tih malih „momaka“ postupno guramo Crnomorsku flotu Ruske Federacije s Krima – rekao je Maljuk.

Korišćen je za napad na Kerčki most koji povezuje Krim s kopnenom Rusijom, kao i za napade na ruske brodove.

U 2022. mornaričke bespilotne letelice SBU-a napale su Sevastopoljski zaliv oštetivši četiri ruska ratna broda. Ove godine bespilotne letelice pogodile su dva nosača projektila, tanker, amfibijski jurišni brod i takođe oštetile veliki vojni tegljač i najnoviji ruski izviđački i hidrografski brod.

To je prisililo Moskvu da premesti veći dio flote iz svoje baze u okupiranom Sevastopolju na Krimu, ostavljajući zapadni deo mora slobodnim od ruskih plovila i dopuštajući Ukrajini da nastavi koristiti svoje luke za brodarstvo.

Kerčki most još uvijek stoji nakon napada kamionom bombom 2022. i ovogodišnjeg štrajka, ali samo je delomično otvoren, rekao je Maljuk.

– To je za nas legitimna meta, prema međunarodnom pravu i pravilima ratovanja. Ukrajinski zakon takođe nam dopušta napad na ovaj objekat. Moramo uništiti logistiku našeg neprijatelja – dodao je Maljuk.