Gaza – ubijeno 20 hiljada ljudi

Gaza – ubijeno 20 hiljada ljudi

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 20.057 osoba, a 53.320 povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na palestinskoj teritoriji.

Kako se navodi, u poslednjih 48 sati poginulo je 390 osoba, a 734 je povređeno.
Nema naznaka o pregovorima o novom prekidu vatre, pa rat u Gazi eskalira. U izraelskim napadima na mesta gde su izbeglice, u Kan Junisu, ubijeno je 24 civila, prenose palestinski mediji.
Izraelske odbrambene snage saopštile su da su uspostavile potpunu „operativnu kontrolu“ u četvrti Šedžaja u gradu Gazi, gde su se vodile neke od najžešćih borbi.
Oružano krilo Hamasa kaže da je ispalilo rakete ka Tel Avivu. Brigade Kasam poručuju da ukoliko Izrael želi da mu taoci budu vraćeni živi, “nema drugog izbora nego da prekine agresiju”.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu protivi se prekidu vatre ponovivši da će se rat voditi do uništenja Hamasa i oslobađanja talaca.
Tel Aviv je kritikovao Ujedinjene nacije da ne uspevaju da isprate količinu pomoći koju Izrael pregleda i propusti u Gazu, i da je to razlog što je malo kamiona ušlo u enklavu, iako je Izrael nedavno otvorio prelaz Kerem Šalom.
Prvih 10 nedelja rata u Gazi su sa najviše ubijenih novinara u jednoj godini na jednoj lokaciji, čime je ovaj rat postao najopasniji sukob svih vremena za predstavnike sedme sile, tvrdi Komitet za zaštitu novinara (CPJ) sa sedištem u SAD.