Ukrajina – ni mira, ni kompromisa

Ukrajina – ni mira, ni kompromisa

“Rat u Ukrajini se komplikuje, a Amerika nije spremna” – to je naslov komentara Njujork tajmsa u kojem se tvrdi da bi Zapad trebalo da podstakne Kijev da ustupi deo teritorije Rusiji i da tako okonča rat. Ovaj tekst je izazvao bes ukrajinskih vođa i dela britanske štampe, koja mesecima trvdi da je Rusija „tigar od papira“, da je „neminovan kolaps ruske vojske kod Kijeva i Harkova“ i da Ukrajina „može dobiti rat ako zapadni saveznici budu imali dovoljno živaca“.

Sa Zapada se sve češće čuju upozorenja da bi rat u Ukrajini mogao da u potpunosti promeni odnos snaga na geopolitičkoj karti sveta, da Rusija ( kao nuklearna sila) pored uspeha na južnom frontu, držu u šaci evropski kontinent pretnjom energetskom krizom.

Gotovo da se kao „glas razuma“ čuju upozorenja da se ukrajinski suverenitet može očuvati samo kompromisom koji znači ustupanje dela teritorija Rusiji. I da taj scenario treba prihvatiti kako bi se sačuvili životi ljudi i zemlja izbegla dalja razaranja.

U Kijevu strahuju da ovakvi stavovi elite u SAD ( a Njujork tajms važi za glasilo establišmenta) predstavljaju signal da je raspoloženje da se rat okonča.

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu se čulo da Evropa smanjuje kapacitete za slanje oružja Ukrajini.

Veruje se da bi američki predsednik trebalo što pre da ukrajinskom predsedniku Zelenskom objasni koje su pozicije SAD i da je potrebno doneti bolne odluke.

Forsiranje diplomatskog rešenja koje bi spasilo živote, sigurno će u jednom momentu biti bolje od rizika vojnog sukoba SAD sa Rusijom.

Američki predsednik je u Senatu progurao ogromnu finansijsku pomoć za naoružavanje Ukrajine i odobrio slanje savremenijeg oružja Kijevu. To znači da još ne namerava da traži diplomatsko rešenje. Takvu politiku podržavaju Britanija i Poljska.

Međutim, ukrajinski predsednik Zelenski je iritirano izjavio da ga je francuski predsednik Makron zamolio da se odrekne teritorije kako bi okončao rat. I italijaknski premijer Mario Dragi i nemački kancelar Olaš Šolc su bliži prekidu vatre i kompromisu.

Nisu samo Ukrajinci zgroženi idejom o kompromisu i na ruskoj strani, doduše u delu medija, tvrdi se da bi kompromis bio „predah da se Ukrajina naoruža, a Zapad konsoliduje“ i da je cilj predloga o kompromisu da se „prekinu vojni uspesi ruske armije“.

Ukrajinski vojni vrh obećava da će pokrenuti ofanzivu i „isterati Ruse“. Ruska vojska nastavlja sa napadima, a glavni štab saopštava da sve „teče po planu“.

Izgleda da su i mir i kompromis još uvek daleko.