Kisindžer: „ I poraz Rusije bi bio fatalan za Zapad“

Kisindžer: „ I poraz Rusije bi bio fatalan za Zapad“

Zapad treba da prestane da pokušava da porazi ruske vojnike u Ukrajini, jer bi poraz Rusije mogao dugoročno da destabilizuje stari kontinent“, ocenio je gotovo stogodišnji Henri Kisindžer, nekadašnji državni sekretar SAD, čovek koji je, kako se veruje, često određivao geopolitičke koordinate sveta od pedesewtih godina prošlog veka.

Geopolitički konsultant Henri Kisiner (99) je u sklopu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu razgovarao s njegovim osnivačem i izvršnim predsednikom Klausom Švabom (84) i rekao da trenutno raspoloženje u svetu sugeriše da bi poraz Rusa bio fatalan za Zapad jer bi doveo do reorganizacije evropske hijerarhije moći.

Doajen svetske diplomatije rekao je i da rat u Ukrajini ne bi smeo da traje još dugo, a gotovo da je i rekao da bi Zapad Ukrajinu trebalo da pritisne da prihvati uslove obustave vatre koji nisu u skladu s njenim trenutnim ciljevima i situacijom na terenu.

– Pregovori moraju početi tokom iduća dva meseca jer će se inače stvoriti tenzije preko kojih se neće moći tako lako preći. Idealno, linija razdvajanja trebalo da bude povratak na prethodno stanje stvari. Insistiranje na nastavku ratovanja nakon što prođu ta dva meseca ne bi dovelo do slobode Ukrajine, već do novog rata protiv same Rusije – rekao je Kisindžer.

On je dodao da je Rusija već 400 godina deo Europe i da je u ključnim trenucima garantovala da će se održati ravnoteža moći na Starom kontinentu.

– Evropski lideri ne bi smeli zaboraviti na dugoročne odnose i ne bi smeli riskirati do te mere da Rusija i Kina postanu trajni saveznici – rekao je iskusni političar.

– Nadam se da će Ukrajinci svoje junaštvo uskladiti s mudrošću – ustvrdio je Kisindžer te rekao da Ukrajina treba biti neutralna tampon-zona, a ne granična zemlja.

Kisindžerovi komentari dolaze u trenutku kada Zapad sve teže pronalazi zajednički jezik oko toga kako se suprotstaviti Rusiji.