Ukrajina – raseljeno dve trećine dece

0
Children and their companions from an orphanage in Odesa, Ukraine, wait for room allocation after their arrival at a hotel in Berlin, Friday, March 4, 2022. More than 100 Jewish refugee children who were evacuated from a foster care home in war-torn Ukraine and made their way across Europe by bus have arrived in Berlin. (AP Photo/Steffi Loos)

Gotovo dve trećine ukrajinske dece napustilo je svoje domove od početka ruskog napada na Ukrajinu, 24. februara, a Ujedinjene nacije su utvrdile da je 142 dece od tada poginulo, mada je taj broj sigurno mnogo veći, saopštio je Unicef.
Manuel Fontejn, direktor Unicefa za programe hitne pomoći, koji se upravo vratio iz Ukrajine, rekao je da za 31 godinu svog humanitarnog rada nije video da tako brzo toliki broj dece bude raseljen.
“Bili su primorani da sve ostave za sobom – svoje domove, škole, a često i članove svoje porodice”, rekao je Fontejn u obraćanju Savetu bezbednosti UN napominjući da je 4,8 od ukupno 7,5 miliona ukrajinske dece raseljeno.
On je precizirao da je 2,8 miliona dece raseljeno unutar ukrajinske teritorije, a dva miliona su izbeglice u drugim državama, preneo je AP.
Fontejn je upozorio da je skoro polovina od 3,2 miliona dece koja su u Ukrajini ugrožena nedostatkom hrane, a da je najgora situacija u opkoljenom gradu Marijupolju.