Ukrajina – Rusi se povlače

Ukrajina - Rusi se povlače

Dvesta prvi dan rata u Ukrajini. Glavni ukrajinski komandat kaže da vojska napreduje na području Harkova dodajući da se nalaze na 50 kilometara od ruske granice. Sa druge strane, načelnik te oblasti tvrdi da struje i vode nema zbog napada ruskih trupa na infrastrukturu. Iste optužbe zbog nestanka električne energije i u oblasti Dnjepropetrovska. Pet ukrajinskih regiona je bilo delimično ili potpuno bez struje u nedelju, saopštio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.


On je izjavio da je region Harkov i deo Donjecka koji kontroliše Kijev bez struje.


“Delimična isključenja su prijavljena u regionima Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Sumi”, naglasio je Zelenski, preneo je Tas.


Ukrajinski Generalštab saopštio je na Fejsbuku da je ukrajinska vojska uspela da protera neprijatelja iz više od 20 naselja u prethodna 24 sata.


Neprijatelj se fokusira da uspostavi kontrolu na teritoriji regiona Donjeck i da ometa napade ukrajinskih trupa u pojedinim oblastima.


“Neprijatelj je nastavio da napada ukrajinske pozicije iz vazduha i preduzima mere da povrati izgubljeno”, naveo je Generalštab.


Dodaje se da je ostala pretnja od vazdušnih i raketnih napada na Ukrajinu, uz dodatak da je u prethodnom danu, neprijatelj ispalio 18 projektila i izvršio 39 vazdušnih udara na civilne objekte širom Ukrajine, u kojem je oštećeno više od 30 mesta, računajući Kramatorsk, Dnjepar, Pavlohrad…


Navodi se i da su ruske snage izvele još jedan “teroristički akt” – napale su projektilima termoelektranu Harkov, zbog čega je došlo do nestašice struje u pojedinim regionima.