Ukrajina – žestoki medijski rat

Ukrajina - žestoki medijski rat

Sudeći prema medijima, napetosto između Rusije i Zapada oko Ukranije su dostigle kulminaciju.

Vojska se kreće prema Ukrajini. Izviđački avioni lete iznad glava. Šire se glasine o predstojećim insceniranim napadima. Ako gledate državnu televiziju u Moskvi, gledate snimke vojnika i tenkova, bodljikave žice i snajperista, ali napad ne spremaju nisu ruske snage – već vojska NATO-a, izveštava CNN, sugerišući da ruski mediji obmanjuju publiku, šireći neistine o stanju na granicama Ukrajine. Ruski mediji, kako tvrdi CNN, izveštavaju da NATO okružuje Rusiju jer namerava da preuzme kontrolu nad ruskim energetskim resursima. Takođe se tvrdi da je Ukrajina propala državca pod kontrolom SAD, a da je Evropa razjedinjena i pod komandom Vašingtona.

CNN se , međutim , pita, kako slabi zapad predstavlja jaku opasnost za Rusiju.

Vodeća političko-informativna emisija ruske državne televizije, Vesti Nedeli Dmitrija Kiseljova, prošle nedelje započela Kiseljovljevim rečima: “Umesto odgovora na mirne inicijative Kremlja, oni nas zatrpavaju optužbama i novim pretnjama”.

Svaki nagoveštaj neslaganja između Europe i SAD-a ili NATO-a glavna je vest u Rusiji, a jedna od glavnih priča u Kiseljovljevoj emisiji uključivala je komentare zapovednika njemačke mornarice da Putin “zaslužuje poštovanje” i da je Krim, ukrajinska teritorija koji je Moskva anektirala, “zauvek izgubljen”. Izveštaj je završio zadovoljnom konstatacijom da je zapovednik morao da da ostavku.

Putinov portparol Dmitrij Peskov optužio je Vašington za “informacijsku histeriju”, “laži” i “falsifikate”.

A karte na ruskoj državnoj televiziji koje prikazuju ruskog saveznika Belorusiju okruženu snagama NATO-a neverojatno nalikuju kartama u zapadnim medijima koja prikazuju Ukrajinu okruženu s tri strane ruskim trupama.

Optužbe za moguće ruske napade na Ukrajinu odbacuju se kao “polumitološka pretnja iz Rusije” ili kao “rusofobija” koja dolazi od “Anglosaksonaca”. Tenzije nisu visoke zbog Rusije, ističe Kremlj, nego zbog NATO-a.

Čini se da državni medijski blic ima efekta, jer ankete tvrde da polovina ispitanih za napetposti okrivljuju SAD i NATO.

Anketa je pokazala da nešto više od polovine Rusa veruje kako kriza u Ukrajini neće eskalirati u rat između Rusije i Ukrajine, a više od trećine (39%) kaže da misli da je rat neizbežan ili vrlo verovatan. Četvrtina ispitanika izjavila je kako misli da je moguć rat između Rusije i NATO-a.