Ukrajinci ubijali ruske ranjenike

Ukrajinci ubijali ruske ranjenike

Snimak, čiju autentičnost je proverio Njujork tajms, po svemu sudeći prikazuje kako grupa ukrajinskih vojnika ubija zarobljene ruske vojnike u selu zapadno od Kijeva.

“Još uvek je živ. Snimi ove okupatore. Gledaj, još je živ. Jedva diše”, govori muškarac dok se na snimku vidi ruski vojnik s jaknom navučenom preko glave. Rus je, po svemu sudeći, ranjen, ali još uvek diše.

Vojnik tada puca u muškarca, koji se dalje kreće, a vojnik tada ponovo puca u njega i ubija ga.

Pored žrtve se mogu videti još tri ruska vojnika, od kojih jedan ima ranu na glavi, a ruke su mu vezane iza leđa. Svi nose uniforme, a trojica imaju belu traku na rukavu koju u pravilu nose ruske snage u Ukrajini. Oko njih je rasuta oprema, a na glavama ruskih vojnika vide se mrlje od krvi.

Muškarci leže na putu u blizini oklopnog vozila BMD-2, kakvo koriste ruske desantne snage. Po snimku se čini da su nekima od njih skinute jakne, cipele ili kacige. Dalje na cesti mogu se videti druga uništena vozila.

Snimka je nastala na putu severno od sela Dmitrivke, desetak kilometara jugozapadno od Buče. Tamo su Ukrajinci nakon ruskog povlačenja otkrili stotine tela u civilnoj odeći, što je izazvalo niz optužbi da su Rusi ubijali civile u tom mestu.

Snimak je, prema Njujork tajmsu, verovatno nastao oko 30. marta, kad su Ukrajinci iz zasede napali ruski konvoj dok su se Rusi povlačili iz manjih gradova zapadno od Kijeva. Tu su se poslednjih nedelja vodile žestoke borbe Ukrajinaca i Rusa. Oz Katerji, novinar, na Twitteru je 2. aprila objavio snimak i fotografije uništene kolone vozila i napisao da su mu ukrajinski vojnici rekli da su Ruse napali iz zasede.

I ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je tvit o uništenju ruskog konvoja. Napad su nazvali “preciznim radom” ukrajinske vojske.

“Oni uopšte nisu ljudi”, govori ukrajinski vojnik na snimku dok hoda među uništenim vozilima pa dodaje kako su zarobili dva ruska poručnika.

Ukrajinski vojnici nose plave trake na rukavima i na snimku u više navrata govore “Slava Ukrajini”. Nije jasno o kojoj jedinici se radi, ali na snimku koji prikazuje ubistvo zarobljenika jedan od vojnika govori o drugima kao o “momcima iz Belgravije”, verovatno se pozivajući na mesto Belgraviju, udaljeno tek nekoliko stotina metara od incidenta.

Ukrajinska novinska agencija koja je objavila snimak posledica zasede 30. marta opisala je kao “rad gruzijske legije”, paravojne formacije gruzijskih dobrovoljaca koja je oformljena 2014. godine.