Sankcije za Putinove ćerke

0

U do sada neviđenom medijskom rata zapada i Rusije, koji prema tvrdnjama analitičara, dobijaju zapadni mediji, najčešće se manipuliše neistinama i poluistinama. Izveštaji sa fronta su potpuno jednostrani, pre svega zbog toga što ni jedna strana u sukobu ne dozvoljava novinarima i snimateljima da se nađu blizu sukoba i to je „idealna“ situacija za manipulacije. Glavna meta zapdnih medija je ruski predsednik Vladimir Putin. Analitičari, vojni stručnjaci, političari i novinari su u proteklih mesec dana u više navrata navodili da je Putin „oboleo“ i da je „neuračunljiv“ i da je napad na Ukrajinu posledica te njegove „bolesti“. Do sada nije na meti medija bila njegova porodica. Kada su SAD uvele sankcije i članovima Putinove porodice, njegove ćerke su postale zanimljive i medijima. Sada se u zapadnoj štampi pojavljuju tekstovi o Putinovoj deci.

Vladimir Putin je uvek bio tajnovit i oprezan kada je u pitanju njegova porodica. Godine 2015. tokom jedne od svojih maratonskih pres-konferencija vešto je izbegao pitanje o identitetu svojih ćerki.

– One žive u Rusiji i studirale su samo u Rusiji, ponosan sam na njih. Tečno govore tri strana jezika. Nikada ne razgovaram o svojoj porodici. Svaka osoba ima pravo na svoju sudbinu, da dostojanstveno živi svoj život, rekao je on.

Iako on ne želi da otkrije njihova imena, mediji su ipak uspeli da dođu do njihovih ličnih podataka. Zadnji krug američkih sankcija usmeren je upravo prema njima: Mariji Voroncovoj (36) i Katerini Tihonovoj (35).

– Verujemo da je Putin svoju imovinu sakrio uz pomoć članova porodice i zato su one predmet sankcija, rekao je jedan američki zvaničnik.

Iako je vrlo malo službenih potvrda o Putinovom porodičnom životu, BBC je objavio portret Putinovih ćerki pozivajući se na dokumenta, medijske izveštaje i podatke dostupne javnosti.

Vladimir Putin dobio je ćerke u braku s bivšom suprugom Ljudmilom. Venčali su se 1983. godine kada je ona bila stjuardesa, a on KGB-ov oficir. U braku su bili 30 godina, a u to vreme Putin se brzim koracima popeo na politički tron Rusije. Razišli su se 2013. godine. Putin je tada rekao da je odluka o razvodu bila zajednička: ‘Jedva se viđamo, svako od nas ima svoj život’. Ona je izjavila da se u potpunosti posvetila poslu.

Starija ćerka Maria Voroncova rođena je 1985. godine. Studirala je biologiju na Sankt Peterburgu i medicinu na Moskovskom državnom univerzitetu.

Voroncova je akademik, specijalista endokrinologije. Koautor je knjige o zastoju u rastu dece, a nezno ime se nalazi na spisku naučnika Centra za istraživanje endokrinologije u Moskvi. Maria Voroncova je i preduzetnica. Ruski BBC pronašao je podatke da je suvlasnica firme koja planira da izgradi veliki medicinski centar.

Voroncova se udala za holandskog preduzetnika Jorita Josta Fasena, koji je radio u ruskom energetskm divu Gazpromu, ali navodno su se rastali.

Ljudi koji su imali s njom kontakte od početka invazije na Ukrajinu rekli su da ona podržava svog oca i uz veliku dozu sumnje prati izveštavanje najpoznatijih svetskih medija o ratu.

Za razliku od svoje sestre, Katerina Tihonova je bila više prisutna u javnosti i to ne samo zbog bavljenja modernim plesom. Ona i njen partner zauzeli su peto mesto na međunarodnom takmičenju 2013. godine, a fotografije su objavili svi relevantni svetski mediji. Iste godine udala se za Kirila Šamalova, sina dugogodišnjeg prijatelja svog oca. Venčali su se u ekskluzivnom skijalištu blizu Sankt Peterburga, a par je stigao na sankama koje su vukla tri bela psa.

Sjedinjene Države nametnule su sankcije Šamalovu 2018. godine u okviru mera protiv Rusije zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj, navodnog mešanja u izbore u SAD-u i hakerskih napada. Američko ministarstvo finansija tvrdilo je da se njegovo bogatstvo rapidno povećalo nakon venčanja. U međuvremenu su se Katerina i Kiril razišli.

Nakon napada na Ukrajinu, dvojica ruskih aktivista su uhapšena jer su zauzeli luksuznu vilu u Biaricu za koju se tvrdi da je u vlasništvu Šamalova.

Katerina Tihonova aktivna je u akademskoj i poslovnoj zajednici. Nakratko se pojavila na ruskoj državnoj televiziji 2018. godine kako bi govorila o neurotehnologiji, a i na poslovnom forumu 2021. godine. Njena povezanost s predsednikom Putinom nije se spominjala. Navodno nijedna od ćerki ne provodi puno vremena s Putinom. Jedna od njih podarila je Putinu unuke, ali ne zna se koja niti koliko ih je. Ruski predsednik spomenuo ih je u medijima 2017. godine.

– Što se tiče mojih unuka, jedan je već u vrtiću. Molim vas da shvatite, ne želim da odrastaju kao neki prinčevi iz kraljevske porodice. Želim da odrastu kao normalni ljudi, rekao je tada ruski predsednik.