Ukrajini – ruski tenkovi idu ka Kijevu

0

Ratno stanje u Ukrajini. U centru Kijeva nešto posle tri sata čulo se nekoliko eksplozija. Ukrajinske vlasti saopštile da su ruski raketni napadi na Kijev i druge delove zemlje nastavljeni. Ruski projektili pogodili su ukrajinski Su-27 iznad Kijeva, a letelica se srušila u stambeni deo grada, javlja Si-En-En. Ruske snage kontrolišu aerodrom “Gostomel” u blizini Kijeva I teritoriju nuklearne elektrane u Černobilju. Lideri EU i predsednik SAD uvode nove sankcije Rusiji. Evropski savet pozvao EU da se spremi za vanredne situacije. U raketnom napadu ruskih snaga na ukrajinski granični punkt u jugoistočnom regionu Zaporožja, ubijeno je nekoliko vojnika, saopštila je granična služba.


Napad se dogodio jutrpos u 04.25 sati po lokalnom vremenu, prenosi Rojters. Uz ubijene vojnike ima i nekoliko ranjenih.


Ukrajinski mediji javljaju o borbama ukrajinske vojske sa ruskim snagama koje su, kako navodi agencija Unian, tenkovima stigle do Ivankova, na pola puta od severne granice sa Belorusijom do Kijeva.


Prema tim izveštajima, ukrajinska vojska je digla u vazduh most.
Ukrajinci tvrde da su ubili 800 ruskih vojnika i da su oborili ruski avion.


Stižu izveštaji i iz Luganska. U Starobiljsku je od posledica raketnog napada poginula jedna osoba, dok je šest spaseno, saopštila je Državna služba za vanredne situacije.


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija jutros oko četiri sata nastavila raketne udare na Kijev i druge delove zemlje , ali da je u većini pravaca sprečeno napredovanje ruskih trupa.


U televizijskom obraćanju, Zelenski je rekao da su ruski udari bili usmereni i na vojne i na civilne ciljeve.