Rezolucija UN o Ukrajini – Srbija glasala „za“

0

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju kojom se izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. I Srbija glasala „za“.

Za je glasala 141 država, protiv je bilo pet, a uzdržano 35, među njima i Kina, čiji je predstavnik naglasio da se uzdržavaju od glasanja jer nisu bili konsultovani prethodno. Srbija je bila među državama koje su glasale „za“. Protiv su bili Rusija, Belorusija, Sirija, Eritreja i Severna Koreja.

Usvojenom rezolucijom ponovo se potvrđuje privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Takođe se izražava žaljenje zbog odluke Rusije u vezi sa statusom Donjecka i Luganske oblasti Ukrajine uz zahtev da Rusija odmah i bezuslovno poništi tu odluku.

Generalna skupština potvrđuje svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica; najoštrije žali zbog agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i kršenja člana 2 (4) Povelje UN; zahteva od Rusije da odmah prekine upotrebu sile protiv Ukrajine i da se uzdrži od bilo kakve dalje nezakonite pretnje ili upotrebe sile protiv bilo koje države članice”, glasi prva od tri tačke Rezolucije.

Poziva se na hitno mirno rešavanje sukoba kroz politički dijalog, pregovore, posredovanje i druga mirna sredstva, kao i na poštovanje sporazuma iz Minska. Izražava se i žaljenje zbog umešanosti Belorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine i poziva Minsk da se pridržava svojih međunarodnih obaveza.

Predstavnik EU, ispred čije identifikacije na stolu je stajala i poruka „stojimo uz Ukrajinu“ na podlozi u bojama ukrajinske zastave je potvrdio da je tekst Rezolucije koji je prethodno podnela Ukrajina zapravo usaglašavan tesno upravo sa EU.