Umro Silvio Berluskoni

Umro Silvio Berluskoni

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni preminuo je danas u 9.30 sati u bolnici u Milanu u 87. godini, javili su italijanski mediji. U ranim jutarnjim satima njegov brat Paolo i četvoro dece – Marin, Eleonora, Barbara i Pjer stigli su u bolnicu. Kako prenosi La Stampa, lider stranke „Napred Italijo” (Forza Italia) u petak je primljen u bolnicu San Rafale, a u poslednjih nekoliko godina bio je nekoliko puta hospitalizovan.
Berluskoni, koji je tri puta bio premijer, osnivač je televizijskog carstva koje je oblikovalo javnost Italije više od 20 godina, piše Republika. U poslednjih 50 godina nije bilo dana u kojem se njegovo ime nije spominjalo, na televiziji, u novinama, u parlamentu, u kafanama, na stadionu, a ostaće upamćen i po tome što je podelio javno mnjenje. Građevinski izvođač, televizijski tajkun, predsednik fudbalskog kluba Milan, a potom i Monce, osnivač stranke Forca Italija, bio je optužen u senzacionalnim suđenjima. Kako se navodi, sve u vezi s njim bilo je preterano, a u jednom trenutku njegova popularnost je bila je ogromna.
Smatra se i najbogatijim čovekom u Italiji, a svoje ogromno bogatstvo izgradio je prvo kao građevinski izvođač, a zatim kao katodni vizionar. Osnovao je 1980. godine Kanal 5, kome su pridodati Italia Uno i Rete 4. Ostaće upamćen i po zloglasnim „bunga bunga” žurkama koje je organizovao u svojoj vili tokom premijerskog mandata, zašta je ćutanje svedoka plaćao novcem, automobilima, kućama, a za šta mu se sudilo više od osam godina. Berluskoni je prvobitno 2013. godine proglašen krivim da je platio seks sa tada sedamnaestogodišnjakinjom Karimom El-Mahrug, marokanskom trbušnom plesačicom poznatom kao Rubi, ali je ta tužba poništena jer su njegovi advokati tvrdili da nema dokaza da je znao koliko ona ima godina. U januaru 2022. lečio se od ozbiljne infekcije urinarnog trakta, a u septembru 2020. bio je pod nadzorom lekara zbog upale pluća izazvane koronavirusom. Od aprila je nekoliko puta bio u milanskoj bolnici, a poslednji put je primljen pre tri dana.