Crvena linija Moskva- Vašington radi

Crvena linija Moskva- Vašington radi

Komunikacijska linija uspostavljena između vojske Sedinjenih Država i Rusije na početku rata Moskve protiv Ukrajine dosad je korišćena samo jednom, rekao je Rojtersu jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

Sjedinjene Države pokrenule su poziv preko linije za “dekonflikaciju” kako bi izrazile svoju zabrinutost zbog ruskih vojnih operacija u blizini kritične infrastrukture u Ukrajini.Malo je detalja poznato oko specifičnog incidenta koji je doveo do poziva na liniji koja povezuje Evropsku komandu američke vojske i ruski Nacionalni štab za upravljanje odbranom.

On je odbio da razjasni kada se dogodilo, ali je rekao da nije u pitanju incident kada je projektil pao u Poljsku 15. novembra. Linija dekonflikacije samo je jedan od nekoliko načina na koje američke i ruske vojske još uvek moraju da komuniciraju. Ostali vojni kanali uključuju retke razgovore na visokom nivou između američkog ministra obrane Lojda Ostina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. Glavni američki i ruski generali, general američke vojske Mark Majli i ruski general Valerij Gerasimov, takođe su razgovarali u dva navrata od početka rata, saopštila je njegova kancelarija.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i direktor CIA-e Bil Berns takođe su kontaktirali s ruskim zvaničnicima.Pentagon je rekao da je zadržao nekoliko kanala za “rasprave o kritičnim sigurnosnim pitanjima s Rusima tokom nepredviđenih ili vanrednih situacija u svrhu sprečavanja pogrešnih procena, vojnih incidenata i eskalacije”.

“Ohrabreni smo nedavnim razgovorima visokih predstavnika Ministarstva odbrane s ruskim kolegama i verujemo da je nastavak dijaloga ključan”, rekao je portparol Ministarstva obrane. Pentagon je rekao da je linija dekonflikacije stvorena kako bi se izbegli nenamerni sukobi u vazdušnom prostoru NATO-a ili na zemlji.

“Nije zamišljeno da bude višenamenska linija za pritužbe na kojoj možemo samo podići slušalicu i izraziti zabrinutost o tome šta Rusija radi u Ukrajini”, rekao je tada visoki oficir američke odbrane.