Umro vođa Malteških vitezova

0

Veliki majstor Malteških vitezova Đakomo Dela Tore umro je danas, saopštila je danas ova organizacija, koja kao vojni i bolnički red postoji već deset vekova.

Dala Tore je bolovao nekoliko meseci ,a vođstvo Malteškog reda vitezova preuzeo je 2017. godine, posle ostavke velikog majstora Metjua Festinga.

Veliki majstori Malteških vitezova obično vladaju doživotno, ali je Britanac Festing podneo ostavku zbog spora sa Vatikanom. On je prvi koji je za nekoliko vekova podneo ostavku.

Dala Tore je pomirio ovaj red sa Vatikanom i započeo proces reformi. On je bio 80. po redu čelnik Malteških vitezova, organizacije koja je pre deset vekova osnovana u Jerusalimu radi pružanja medicinske pomoći za hodočasnike u Svetu zemlju.

Malteški red ima 13500 članova i 80 hiljada volontera, kao i 42 hiljade članova medicinskog osoblja koji pomažu izbegličkim kampovima, programima sa sanaciju katastrofa i u bolnicama širom sveta.

Malteški vitezovi imaju bilateralne I diplomatske odnose sa 110 država sveta. Prema trenutnoj hijerarhiji vrhovni vitezovi moraju imati plemićko poreklo.

Đakomo Dala Tore je bio prinčev sin I njegovo puno ime je bilo Đakomo Dala Tore del Tempio di Sankvineto.
Vođstvo Malteških vitezova trebalo bi, prema propisima, da se u roku od tri meseca sastane u Rimu I izabere novog Velikog majstora.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime