Trećina Amerikanaca bez posla

0

Gotovo trećina Amerikanaca izgubila je posao ili prihode zbog korona virusa, a talas otkaza posebno je teško pogodio one sa nižim primanjima, pokazalo je najnovije istraživanje Galupa.

Ukupno je 30 odsto ispitanika u anketi Galupa navelo da je epidemija negativno uticala na njihovo radno mesto, odnosno na njihove finansije.

Deset odsto ispitanih ima status privremeno otpuštenih, pri čemu 85 procenata smatra da će se vratiti na staro radno mesto, pokazalo je istraživanje, objavljeno prošle sedmice.

Četvrtina ispitanika navela je da su im se primanja smanjila, a svaki šesti radi kraće nego pre. Među onima s nižim primanjima trajno je bez posla ostalo četiri odsto ispitanika, dok je takva sudbina zadesila dva odsto u ukupnom broju ispitanih, pokazuje istraživanje.

Među onima s godišnjim primanjima nižim od 36.000 dolara otpušteno je 14 odsto, a njih 32 odsto ostalo je bez prihoda. Galupova anketa sprovedena je putem Interneta od 13. do 19. aprila na slučajnom uzorku od 5.725 punoletnih građana SAD.