UN uznemirene zbog najave etničkog čišćenja u Gazi

UN uznemirene zbog najave etničkog čišćenja u Gazi

Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk izjavio je da je “veoma uznemiren” zbog izjava visokih izraelskih zvaničnika u kojima pozivaju Palestince da napuste Gazu.
“Veoma sam uznemiren izjavama visokih izraelskih zvaničnika o planovima za prebacivanje civila iz Gaze u treće zemlje”, napisao je Turk na društvenoj mreži Iks (Tviter).
Dodao je da međunarodno pravo zabranjuje prisilno premeštanje zaštićenih lica unutar ili deportaciju sa okupirane teritorije, prenosi Al Arabija.
Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir pozvao je u ponedeljak na promovisanje “rešenja za podsticanje emigracije stanovnika Gaze” i ponovno uspostavljanje izraelskih naselja u Pojasu Gaze.
Dan ranije, krajnje desničarski izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič takođe je pozvao na povratak doseljenika u Gazu, dodajući da bi Izrael trebalo da “ohrabri” oko 2,4 miliona Palestinaca iz enklave da odu.
Izraelska vlada premijera Benjamina Netanjahua nije zvanično predložila planove za iseljenje stanovnika Gaze ili vraćanje jevrejskih doseljenika na tu teritoriju od izbijanja rata nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra napala jug Izraela.
Većina stanovnika Gaze bila je prinuđena da napusti svoje domove zbog borbi između Izraela i Hamasa.