Kijev: „Ako SAD blokira pomoć, nema plana B“

Kijev: „Ako SAD blokira pomoć, nema plana B“

Krim je i proteklog dana bio meta ukrajinskih snaga, dok je Kijev optužio Moskvu za raketni napad na Koprivnicki. Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je državljanstvo strancima koji se bore za Rusiju, dok je Ukrajina poručila da ne postoji plan B ako SAD blokiraju pomoć. Kijev je optužio Moskvu za raketni napad na Koprivnicki, bivši Kirovgrad, u centralnoj Ukrajini, u kojem je, kako tvrde, poginula jedna osoba, a ranjeno još osmoro.


Moskva je, s druge strane, saopštila da je Ukrajina izvela napad na rusku vojnu jedinicu u blizini Jevpatorije na Krimu.


Posle nedavnog talasa teških ruskih napada, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvaće 10. januara, na zahtev Kijeva, sastanak između diplomata NATO-a i zvaničnika iz Ukrajine, saopštila je Alijansa.


Portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta SAD Džon Kirbi izjavio je da su SAD ostale bez novca za pomoć Ukrajini i da “ne postoji magični šešir u koji bismo mogli da zavirimo”, ako Kongres ne usvoji novi paket o pomoći, preneo je Kijev independent.


Oglasio se ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba koji je poručio da ne postoji plan B ako SAD blokiraju pomoć.


S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da “režim” ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog neće sklopiti mir, dok je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o izdavanju ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije.


Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je pod okriljem UN-a, Rafael Grosi izjavio je inspektorima Agencije ograničen pristup pojedinim delovima ukrajinske nuklearke elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom Rusije.


Šef ukrajinske sajber službe poručio je da su ruski hakeri su bili prisutni u sistemu ukrajinskog telekom giganta “Kijevstar” najmanje od maja prošle godine.


Ambasada Ukrajine kritikovala je planirani događaj u Modeni o obnovi Mariupolja.