Upozorenje za Beograd i Prištinu

Upozorenje za Beograd i Prištinu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Džejms O’Brajen, upozorio je Beograd i Prištinu da izazivanje nemira na Severu Kosova znači suočavanje sa NATO-om.

Važno je da obe strane shvate da, ako dođe do nemira na Severu, to znači suočavanje sa NATO-om“, rekao je O’Brajen juče novinarima.

Poručio je da Sever Kosova mora biti miran i siguran kako bi Beograd i Priština politički napredovali na putu ka Evropskoj uniji.

Situacija na Severu Kosova, gde većinski žive Srbi, napeta je od početka ove godine, kada su se lokalni Srbi usprotivili albanskim gradonačelnicima u četiri većinski srpske opštine, izabranim na izborima u aprilu koje su bojkotovali Srbi.

Situacija je eskalirala 24. septembra nakon što je Kosovsku policiju napala naoružana grupa Srba u selu Banjska u Zvečanu, gde je ubijen policajac Afrim Bunjaku. U sukobima koji su usledili ubijena su i tri člana ove grupe.

Priština je za napad okrivila Beograd, ali je Beograd negirao umešanost.

O’Brajanovi komentari dolaze u trenutku kada NATO razmatra povećanje svog stalnog prisustva na Kosovu kroz KFOR mirovnu misiju od 4.687 vojnika koju Alijansa već ima na Kosovu.

On je dodao da će američki državni sekretar, Entoni Blinken, na dvodnevnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, 28. i 29. novembra, govoriti o porastu napetosti na Zapadnom Balkanu.

Blinken će takođe predstavljati Sjedinjene Američke Države na sastanku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) u Skoplju.

O mogućnosti trajnijeg povećanja prisutnosti NATO-a na Kosovu govorio je i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u Prištini, 20. novembra. On je obećao da će zapadni vojni savez učiniti sve da održi mir na Zapadnom Balkanu.