Uragan Dorijan odneo pet života

0

Najmanje pet osoba poginulo je na bahamskim ostrvima Abako u udaru uragana Dorijan, koji je trenutno lociran na oko 170 kilometara istočno od Vest Palm Biča na Floridi i sa udarima vetra od oko 205 kilometara na sat.Uraga je na Bahamima ostavio brojne kuće poplavljene i nastavio da se kreće ka Istočnoj obali gde je evakuisano više od milion stanovnika, prenosi Rojters.

Dorijan, jedan od najsnažnijih uragana ikad zabeleženih, zadržao se na Bahamima oko 40 sati, saopštio je Nacionalni centar za uragane sa sedištem u Majamiju. Stanovnici Floride upozoreni su da ne napuštaju skloništa, dok uragan ne prodje.

Premijer Bahama Hubert Minis rekao je da su i stanovnici obližnjeg ostrva Grejt Bahama ozbiljno ugroženi.Spasilačke ekipe će krenuti u akciju čim to vremenski uslovi budu dozvolili, dodao je Minis. Prema njegovim rečima, mnoge kuće i zgrade su znatno oštećene ili uništene. “Nalazimo se usred istorijske tragedije”, rekao je Minis, prenosi AP. On je dodao da je Obalska straža na terenu i da traži povređene.Američki Nacionalni centar za uragane navodi da je ovo najsnažniji uragan koji je ikada pogodio Bahame.

Inače, u devet okruga na Floridi naređena je obavezna evakuacija, između ostalog i u Džeksonvilu i Palm Biču gde se nalazi rezidencija američkog predsednika Donalda Trampa. Avioni i benzinske stanice su zatvorene, kao i popularni Diznilend.

Naučnici su upozorili da klimatske promene utiču na intenzitet uragana, jer zagrevanjem okeana i površine vode, oluje dobijaju više energije, što može da dovede do većih padavina i snažnijih vetrova.

Mediji su ranije objavili da je sedmogodišnji dečak prva žrtva uragna na Bahamima. Nacionalni centar za uragane saopštio je da je uragan, trenutno praćen vetrovima jačine 249 kilometara na sat, oslabio u kategoriju četiri, ali da će biti veoma snažan i narednih nekoliko dana. Dorijan nije praćen samo snažnim vetrovima i obilnom kišom, već i plimskim talasima od preko šest metara, višim od prosečne kuće na Bahamima.

Dok se ostrva i dalje bore sa uraganom, meteorolozi procenjuju da će se oluja narednih dana opasno približiti Floridi, duž čije istočne obale su već izdata naređenja na obaveznu evakuaciju.