UŽIVO: Pet novih slučajeva koronavirusa u Srbiji, troje već kod kuće

0

U Srbiji je registrovano pet novih slučajeva koronavirusa, rekao je ministar Zlatibor Lončar na konferenciji za medije.

U Srbiji je registrovano pet novih slučajeva koronavirusa, rekao je ministar Zlatibor Lončar na konferenciji za medije.

Tokom dana je testirano 12 osoba od kojih je pet pozitivno, rekao je Lončar. Trenutno je u Srbiji ukupno 46 osoba pozitivno na koronavirus.

U toku je konferencija na kojoj se sa novim podacima obraćaju ministar zdravlja Zlatibor Lončar kao i predstavnici zdravstvenih ustanova.

Novi podaci trebalo je da budu objavljeni u 18 časova, ali je termin pomeren na 20 časova, te je odložena i konferencija.

Četiri pacijenta i dalje se nalazi u KC Vojvodine.

Na konstataciju da neki trgovci koriste situaciju da bi ostvarili ličnu korist, povećavajući cene dezinfekcionih sredstava Lončar je poručio: „Građani ne zaslužuju da budu žrtve i da se njihova zabrinutost zloupotrtebljava.“

„Takođe, apleujem da budemo solidarni i da znamo da i drugim ljudima to isto treba“, dodao je Lončar obraćajući se onima koji kupuju sredstva i maske u većim količinama nego što je potrebno.

„Kineski državljan koji je zaražen je na infektivnog klinici i u stabilnom je stanju“, rekao je Lončar.

Ministar je upitan o situaciji na Kosovu i Metohiji i nemogućnosti da se dostave lekovi zbog zatvorenih administativnih linija.

„Imaju sve potrebno, ali što bude neophodno, naći ćemo načina da im dostavimo. Žao mi je što je tako. Apsolutno i tamo pratimo situaciju kao i ovde“, objansio je Lončar.

„Naš predsednik je u komunikaciji sa predsednikom Kine. Stručnjaci iz Kine će doći i preneti svoje iskustvo. Razmišljamo o više scenarija. Nisam siguran da mi možemo toliko brzo da izgradimo bolnice kao u Kini, ali imamo druga rešenja. Razmatramo da neke druge zgrade preuredimo“, rekao je ministar.

Izvor: B92