Vanredno stanje u Ekvadoru

0

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno proglasio je vanredno stanje na čitavoj teritoriji zemlje paralisane štrajkovima i blokadama zbog povećanja cene goriva za više od 100 odsto. U Ekvadoru su juče škole bile zatvorene a saobraćaj je zbog štrajka bio otežan ili prekinut u više regiona.

U Kitu nisu saobraćali taksiji ni autobusi a učenici su izašli na ulice i pridružili se drugim demonstrantima koji su blokirali ulice i palili gume. “Da bi se osigurala bezbednost gradjana i izbegao haos, proglasio sam vanredno stanje na nacionalnom nivou”, rekao je Moreno novinarima posle sastanka vlade. Demonstranti su se odmah nakon toga nedaleko od zgrade vlade sukobili s policijom, gadjajući policajce kamenjem i molotovljevim koktelima. Policija je odgovorila suzavcem.

Vanredno stanje omogućava uspostavljanje zona bezbednosti na teritoriji Ekvadora, suspenziju ili ograničavanje nekih prava, poput slobode kretanja, i uvodjenje cenzure u medije, navodi agencija AFP. Takodje, sada će biti moguće angažovanje vojske i policije na očuvanju javnog reda.

Povećanje cena goriva je u prošlosti dovodilo do štrajkova koji su izmedju 1996. i 2007. zbacili tri predsednika Ekvadora. Ekvador se nalazi u finansijskim problemima i vlada je primorana da se zadužuje u inostranstvu. Centralna banka je u julu procenila da dug iznosi 36 odsto BDP-a. Moreno za deficit optužuje svog prethodnika na čelu države, Rafaela Koreu (2007-2017).

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime