Tramp odredio svog posrednika za dijalog o Kosovu

0

Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, saopšteno je iz Bele kuće. Ričarda Grenela za taj položaj mora da potvrdi Senat, navodi Glas Amerike.

Kako piše Vašington tajms, Ričard Grenel bi trebalo da uporedo obavlja obe funkcije.

Vašington tajms dodaje da je Tramp kasno sinoć izabrao Grenela za specijalnog izaslanika.

Izbor grenela predstavlja iznenađenje, pošto je američka administracija krajem avgusta za specijalnog izaslanika za Balkan imenovala diplomatu Metju palmera, za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Odluku Trampa pozdravio je predsednik Kosova Hašim Tači koji je naveo da se raduje saradnji sa Grenellom kako bi “osigurali konačni mir na Balkanu uvodeći Kosovo u NATO i porodicu EU zemalja”.

Krajem prošle godine Grenel se u Berlinu sastao sa Hašimom Tačijem, neposredno po uvođenju taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije.

“Tači i ja smo razgovarali o značaju dugoročnih odluka a ne kratkoročnih reakcija. Drago mi je što je pristao i što se obavezao da će raditi na ukidanju tarifa koje su nedavno uvedene srpskim proizvodima”, rekao je Grenel tada u izjavi za Vašington Post.

Ričad Grenel je ambasador SAD u Nemačkoj od 8. maja 2018. godine.

Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou.

Bio je jedan od glavnih medijskih savetnika Džona Mekejna tokom predsedničke trke 2000. godine.

U svom vlasništvu ima i firmu za komunikacije “Kapital media partners” koju je osnovao 2009. godine.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime