Vašington ne podržava napad na Belgorad

0

Vašington ne podržava napade van granica Ukrajine, naglasio je američki Stejt department nakon pitanja o napadu grupe diverzanata u ruskoj oblasti Belgorod. Novi portparol Metju Miler nije se osvrnuo na izveštaje o ukrajinskim militantima koji koriste američku vojnu opremu tokom napada, ali je potvrdio da je obezbeđivanje Ukrajini više naoružanja, potencijalno uključujući borbene avione F-16, prioritet za američku vladu i za nju saveznici.


„Jasno smo stavili do znanja Ukrajincima da ne pomažemo
niti podstičemo napade van granica Ukrajine, ali mislim da je važno da se napravimo korak unazad, podsetimo sve i podsetimo svet da je Rusija započela ovaj rat. Dakle, Ukrajina mora da odluči kako želi da vodi svoje vojne operacije, ali Rusija je agresor u ovom ratu“, rekao je Miler. Najmanje osam civila ranjeno je u napadu grupe ukrajinskih militanatakoji su u ponedeljak prešli granicu sa Rusijom u Belgorodskoj oblasti. Ruske snage bezbednosti su raspoređene da ih eliminišu, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.


Moskva je napad opisala kao reklamni trik kako bi odvratila pažnju javnosti od poraza Ukrajine u Artjomovsku
( kako Rusi sada zovu Bahmut) tokom vikenda.


Sjedinjene Države i njihovi saveznici su do kraja 2022. godine obezbedili vladi u Kijevu oružje, opremu i municiju u vrednosti od najmanje 100 milijardi dolara, pokazuju procene ruskog Ministarstva odbrane.


Moskva je više puta upozoravala da bi, ukoliko Zapad nastavi da „pumpa“ Ukrajinu oružjem, situacija mogla da eskalira u direktnu konfrontaciju, ali zapadni zvaničnici smatraju da pružanje vojne, finansijske i političke pomoći Ukrajini ne čini ih stranom u sukobu.