„Vašington tajms“ : Koliko je američkih vojnika u Ukrajini?

„Vašington tajms“ : Koliko je američkih vojnika u Ukrajini?

Kongres ne može legalno da objavi rat Rusiji jer nema vojno utemeljen razlog za to, tvrdi kolumnista “Vašington posta” Endrju Napolitano.
„Rusija ne predstavlja pretnju po američku nacionalnu bezbednost. Štaviše, SAD nemaju sporazum sa Ukrajinom koji bi pokrenuo američku vojnu odbranu”, ističe Napolitano.
Ali Kongres, piše on, ipak troši novac na rat u Ukrajini.
Kako piše, prema Ustavu, samo Kongres može da objavi rat, a poslednji put se to desilo kako bi se pokrenulo američko učešće u Drugom svetskom ratu.
„Ali Kongres je dao ograničena ovlašćenja predsednicima i dozvolio im da vode neobjavljene ratove”, smatra on.
Kao primere naveo je “zločinačku invaziju predsednika Džordža V. Buša na Avganistan i Irak” .
Naglašava da je Kongres ipak dodelio predsedniku Bajdenu 113 milijardi dolara i ovlastio ga da ih potroši na vojnu opremu za Ukrajinu kako mu odgovara.
On podseća da je Bajden obećao da će nastaviti da daje Ukrajini sve što joj je potrebno “koliko god bude potrebno”.
“Koliko je potrebno da se uradi šta? On ne može da odgovori na to pitanje jer nema jasan vojni cilj”, ističe Napolitano.
„Kongres je odobrio slanje samo oružja i novca u Ukrajinu, ali je Bajden takođe poslao trupe”, kaže on.
Kako piše, “ne znamo koliko je američkih vojnika u Ukrajini”.
On je uveren da oni učestvuju u borbama, budući da održavanje i rad većine tehnike koju Vašington isporučuje Kijevu zahteva znanje i veštine koje poseduju Amerikanci.
„Da li Kongres poštuje Ustav? Da li ga poštuje predsednik? Odgovori su očigledni. Prepustili smo Ustav rukama nepoštenih političkih spletkaroša koji na njega ne obraćaju pažnju”, ističe Napolitano.