Urednica RT znala za pobunu Vagnera

Urednica RT znala za pobunu Vagnera

Margarita Simonjan, glavna urednica ruske državne televizije Russia Today, tvrdi kako je znala da se sprema pobuna Jevgenija Prigožina. Šef Vagnera je 24. maja, nakon što je poslednjih meseci oštro kritikovao rusko vođenje rata u Ukrajini, pozvao na oružani ustanak kako bi svrgnuo ministra obrane Sergeja Šojgua.

Vagnerovci su tokom pobune napustili svoje položaje u Ukrajini i iako su se približavali Moskvi gotovo bez ikakvog otpora, ipak su odustali od svog pohoda. Dobili su garanciju da neće biti gonjeni i ponuđen im je egzil u Belorusiji kao deo dogovora u kojem je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko

Simonjan je u emisiji ispričala kako je još ranije ove godine pretpostavila da Prigožin “kuje zaveru za državni udar”. Julia Davis, osnivačica ruske grupe Media Monitor, u subotu je na Tviteru podelila deo emisije u kojoj je Simonjan govorila o oružanoj pobuni vagnerovaca.

“Prisećam se naših svađa, s tobom, Tigranom i našim prijateljima, 2021., kada sam rekla da će do proleća 2022. biti veliki rat u Ukrajini. Rekao si: ‘O čemu pričaš?’ Eto, baš kao i s Prigožinom… Nisam li rekla u proleće da planira državni udar?” govori Simonjan voditelju Romanu Babajanu.

“Nakon što sam razgovarala s njim 40 minuta tokom proleća… Razgovarali smo telefonom i sve je bilo sasvim očito”, dodala je. Njen istup dolazi nakon što je Putinov propagandista Vladimir Solovjov poručio kako je pre početka pobune upozorio Prigožina da ne počini “izdaju”.

“Pokušao sam ga upozoriti, ovo je izdaja domovine. Pokušao sam ga upozoriti da ne razmišlja u tom smislu”, kazao je Solovjov tada. Takođe je istakao da je incident “prouzrokovao kolosalnu štetu ugledu zemlje” i “nenamerno otkrio suludu količinu informacija neprijatelju”.

Simonjan se složila s njegovim mišljenjem. “Teško mi je zamisliti da bez obzira na njihove razloge, zameranja, sukobe i višestruke zamerke, ljudi koji su to organizovali nisu shvatili da je ovo pre svega dar za naše zajedničke neprijatelje. Poznajem Prigožina, poznajem ga mnogo godina. Još mi je teško poverovati u to, znate? Mislim da je našem predsedniku još teže”, zaključila je.