Veselji u Hagu

Veselji u Hagu

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, bivši predsednik Skupštine, odazvao se pozivu Kancelarije specijalizovanog tužilaštva u Hagu u utorak.
Nepoznato je u kom je svojstvu Veselji pozvan na ispitivanje.

Pred polazak za Hag, on je izjavio da je Specijalni sud međunarodni trenutak za potvrdu čistoće borbe “našeg naroda i Oslobodilačke vojske Kosova”.

“Svaki borac slobode je ponosan što je imao tu sreću da služi svojoj domovini. I ja sam veoma ponosan i na tome sam zahvalan Bogu. Ničim ne bi zamenio ni jedan deo tog mog ponosnog života. Istorija OVK je istorija prava naroda Kosova za slobodu i nezavisnost”, kazao je Veselji.

Veseljiju je prethodno ispitivanje bilo zakazano za 4. decembar ali je odloženo iz tehničkih razloga.

Specijalni sud za ratne zločine je privremeni kosovski sud sa ograničenim mandatom i sedištem u Hagu. Deluje nezavisno, a finansira ga uglavnom Evropska unija. Sud je osnovan odlukom Skupštine Kosova nakon izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine, u kojem je švajcarski senator Dik Marti govorio o navodnim “zločinima pripadnika

Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjenim nad etničkim manjinama i političkim rivalima” od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Osim toga, Ramush Haradinaj je 19. jula podneo ostavku sa premijerske pozicije upravo zbog poziva suda iz Haga. Kako je rekao, time je želeo da zaštiti Kosovo a u Hagu se branio ćutnjom.