Visok nivo UV zračenja

0

Danas se očekuje visok UV indeks na severu Srbije. Od Palića do Beograda, Smederevske Palanke, Loznice i Valjeva, pa čak i Negotina. Vrlo visok UV indeks biće u Banatskom Karlovcu, Vršcu i Velikom Gradištu…

Nešto niži UV indeks biće u Ćupriji i Kruševcu, dok će umerneo zračenje biti na jugu zemlje. Dakle – Niš, Leskovac, Dimitrovgrad, Peć, Prizren, Priština, Vranje, ali i u centralnim delovima – od Požege preko Zlatibora, Sjenice, Kopaonika, pa i Kraljeva.

Sutra se već očekuje znatno gora situacija – svi delovi naše zemlje biže “narandžasti” (visok UV indeks) i “crveni” (vrlo visok). Dakle, potreban je poseban oprez gdegod da se nalazite, međutim, najjači indeks (8) očekuje se u Loznici, Sjenici, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Slična situacija biće i prekosutra, s tim što će najveće zračenje (8) biti ponovo u Sjenici, Kruševcu i Ćupriji, ali i u Leskovcu i Prištini.

Danas će biti relativno nepovoljni uticaj vremenskih prilika na hronične bolesnike. Naročit oprez se savetuje osobama sa bronhijalnom astmom i srčanim tegobama. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu glavobolje, razdražljivosti i poremećaja sna. Povećana pažnja u saobraćaju je preporuka svim učesnicima.

Sutra će očekivana biometeorološka situacija izazivati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje cerebrovaskularnim, srčanim i respiratornim bolesnicima. Bolovi u mišićima i nesanica su mogući kao meteoropatske reakcije. Promena vremena u Beogradu i Novom Sadu očekuje se u četvrtak, dok će u Nišu do kraja nedelje biti svakodnevno nestabilno vreme, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.