Meksiko – izbori i nasilje

Meksiko – izbori i nasilje

U Meksiku su zatvorena birališta na izborima za donji dom parlamenta, a preliminarni rezultati sugerišu da će vladajuća stranka Morena i njeni saveznici vladajućeg predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora osvojiti smanjenu većinu u Kongresu. Izborima je prethodila jedna od najkrvavijih kampanja u zemlji u novijoj istoriji, a desetine političara ubijeno je tokom glasanja.

U nedelju je odsečena glava ubačena na jedno biračko mesto i ubijeno petoro izbornih radnika, prenosi BBC

Prve prognoze sugerišu da je stranka Lopeza Obradora na putu da izgubi dvotrećinsku većinu u donjem domu Kongresa koji je želeo da nastavi program reformi koji naziva „Četvrtom transformacijom“, ali da će možda i dalje dobiti apsolutnu većinu zajedno sa saveznicima.

Oko 51 odsto od, koliko je procenjeno, 93,5 miliona birača sa pravom glasa izašlo je na izbore.

Izbori se posmatraju kao referendum o levičarskoj vladavini 67-godišnjeg Lopeza Obradora, koji je na polovini šestogodišnjeg mandata.

Uprkos tome što je zadržao visoku ocenu odobravanja, Lopez Obrador suočio se sa sve većim kritikama zbog svog rukovanja pandemijom COVID-19 i neuspeha u borbi protiv narko kartela.

Glavne opozicione stranke u Meksiku formirale su izborni i zakonodavni savez i nastoje da sruše vladinu dominaciju u zakonodavnom telu.

Nasilje je trajalo i na dan glasanja. Pet osoba koje su radile u izbornom procesu ubijeno je u državi Čiapas. U državi Meksiko neko je ubacio neaktiviranu granatu na biračko mesto.

U pograničnom gradu Tijuani muškarac je bacio odsečenu glavu na biračko mesto, a u blizini su pronađene plastične kese napunjene delovima tela, saopštile su lokalne vlasti.

Na drugim mestima, video snimci su prikazivali aktiviste kako napadaju biračka mesta, a glasanje je na pojedinim mestima moralo biti obustavljeno.