Vlada Kosova ipak obnavlja kuću kvislinga Džafera Deve

Vlada Kosova ipak obnavlja kuću kvislinga Džafera Deve

Kosovsko ministarstvo kulture planira da u 2023. godini uloži 300 hiljada evra za obnovu kuće Džafera Deve, javlja prištinska „Koha“. Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Kancelarija Evropske unije odlučili su u februaru da obustave restauraciju te kuće , zbog toga što je Deva (albanski političar iz vremena Drugog svetskog rata) povezan sa zločinima koje su počinili nacisti. Nemački ambasador je opisao Devu kao “bliskog saradnika nacista”.

Efraim Zurof, direktor za istočnoevropske poslove iz centra „ Simon Vizental“, je u pismu upućenom šefu delegacije EU u Izraelu naveo da je Deva igrao “aktivnu ulogu u borbi protiv srpskih i albanskih antinacističkih partizana, kao i u progonu i proterivanju stotine Jevreja u koncentracioni logor Sajmište”.

“Deva je simbol saradnje Albanaca sa nacistima i uloge koju su imali u zločinima nad Srbima i Jevrejima. Takvoj osobi ne treba odati počast, a njegovu rezidenciju ne treba pretvarati u regionalni kulturni centar, sve dok njegova dela simbolizuju ekstremističku genocidnu ideologiju”, navedeno je.