Protesti u Tirani – zapaljena zastava Srbije

Protesti u Tirani - zapaljena zastava Srbije

Sinoć su u Tirani održani protesti zbog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Protest je organizovao bivši premijer Albanije Salji Beriša. Protestovalo je prema procenama više hiljada ljudi.

Vučić u Tirani, glavnom gradu Albanije, boravi u okviru regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”.

Beriša je u govoru pred okupljenima rekao da je protest organizovan protiv projekta „Otvoreni Balkan“, koji je, prema njegovoj oceni, nastoji da vrati srpsku hegemoniju na Balkanu.

Ustajemo u odbranu interesa albanske nacije. Ovo nije protest protiv regionalne saradnje. Ovo je protest protiv projekta koji su odbacile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, projekta koji za cilj ima samo uspostavljanje srpske hegemonije u regionu“, rekao je Beriša.

Okupljeni na protestu su zapalili srpsku zastavu, koja je bila postavljena na gradskom bulevaru Mučenici nacije.

Potom su se mirno razišli.

Beriša je prethodno na svom Facebook nalogu objasnio da organizuje protest jer je Aleksandar Vučić „ministar (bivšeg predsednika Srbije Slobodana) Miloševića, te da se nije izvinio za zločine nad Albanacima.

Kosovo i dalje ima otvorene rane za koje je Vučić jedan od glavnih krivaca. Osim toga, on negira zločine, masakre i genocid počinjen nad kosovskim Albancima u ratu, tako da nije dostojan da bude dočekan u Tirani, a još manje da se sarađuje sa njim“, napisao je Beriša.

U međuvremenu je iz Policije u Albaniji najavljeno da će biti pojačane mere bezbednosti u Tirani.