Vlade prisluškivale novinare

0

Nekoliko ‘autoritarnih’ vlada koristilo je izraelski softver za špijuniranje mobilnih telefona novinara, aktivista i menadžera širom sveta, otkriva „Vašington post“ posle istrage koju je ovaj list sproveo u saradnji sa još 16 novinskih kuća. Navodi se da je softver „Pagaz“, koji je izradila izraelska grupa NSO, sa ciljem da vladama omogući praćenje terorista i kriminalaca, korišćen i za praćenje novinara i političara. To preduzeće osnovano je 2010 i spada u vodeće svetske proizvođače špijunskih programa koje koristi oko 60 klijenata iz 40 zemalja. Ono sada – prema sopstvenim navodima – vredi više od milijardu evra. Pegaz” bio instaliran u telefonima više od 180 novinara, kao i mnogih pripadnika drugih profesija ili aktivista, kao i velikog broja državnika i diplomata.

Među vladama koje su ga koristile za špijuniranje, piše „Vašington post“, bila je i mađarska vlada Viktora Orbana. Takođe se tvrdi da je na spisku praćenih bila i verenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Istraga, u kojoj je učestvovao i „Gardian“, otkriva da su se novinari i aktivisti našli na meti ‘autoritarnih’ vlada. Izraelski softver navodno su koristili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati za praćenje mobilnih telefona ljudi bliskih ubijenom novinaru Kašogiju. Tvrdi se daje vlada Viktora Orbana koristila ovu tehnologiju u svom , kako se navodi „ratu protiv medija“, špijunirajući novinare istraživače i menadžere nezavisnih medija.

Navodi se da je uz pomoć „Pegaza“ prisluškivano više od 50 hiljada telefona u zemljama čije su vlade kupile ovaj softver.

Ne identifikuje se ko je i po kom kriterijumu uneo u sistem brojeve koji su špijunirani, kao ni tačan broj prisluškivanih telefona. Ali, među brojevima koji su bili prisluškivani su i telefoni nekoliko šefpova država i premijera. Od 2016. godine na spisku prisluškivanih su i novinari CNN, Nju Jork Tajmsa, Vol strit žurnala, Fajnenšiel tajmsa, Glasa Amerike, Al Džazire…