Vojni puč u Gabonu

Vojni puč u Gabonu

Grupa gabonskih vojnih oficira pojavila se na nacionalnoj televiziji u ranim jutarnjim satima, objavivši da je preuzela vlast u zemlji. Prethodno je tamošnja izborna komisija potvrdila da je aktuelni predsednik Ali Bongo dobio i treći mandat, osvojivši dve trećine glasova. Nekoliko sati nakon što je vojska izvela puč, internet u Gabonu je ponovo uspostavljen, javlja Rojters. Dvanaest vojnika je na televizijskom kanalu Gabon 24 izjavilo da predstavljaju sve bezbednosne i odbrambene snage u ovoj centralnoafričkoj državi, da su izborni rezultati poništeni, državne institucije raspuštene, a sve granice zatvorene do daljeg. “U ime naroda Gabona… odlučili smo da branimo mir tako što ćemo staviti tačku na sadašnji režim…. na neodgovorno, nepredvidivo upravljanje koje rezultira kontinuiranim pogoršanjem društvene kohezije i rizikuje da zemlju odvede u haos“, rekli su u obraćanju.


U prestonici Librvilu odjekivali su pucnji nakon televizijskog obraćanja vojnih funkcionera, javlja reporter Rojtersa.


Tenzije u Gabonu bile su visoke nakon subotnjih predsedničkih i parlamentarnih izbora, pri čemu je Ali Bongo želeo da produži 53-godišnji uticaj svoje porodice, dok je opozicija htela da unese promene u ovoj siromašnoj zemlji, ali bogatoj naftom i kakaom.


Nedostatak međunarodnih posmatrača kao i odluka vlasti da prekine internet signal i uvede noćni policijski čas širom zemlje izazvali su zabrinutost i sumnju u regularnost izbornog procesa. Bongo je došao na vlast kada mu je otac Omar umro 2009. godine. Godine 2018. doživeo je moždani udar, zbog kojeg skoro godinu dana nije mogao da obavlja funkciju, što je dovelo do poziva da se povuče.


Sledeće godine, nakon neuspelog pokušaja državnog udara, pobunjeni vojnici su poslati u zatvor.